Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilazak ratnih lokacija 153. brigade HV – Velika Gorica

E-mail Ispis
Share

U skladu s programskim aktivnostima Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica u subotu 19. svibnja 2007. pedesetak članova sudjelovalo je u obilasku ratnih lokacija 153. brigade HV – Velika Gorica, na području Pokuplja, Gline i Topuskog. Obilazak je započeo bacanjem vijenca na mostu u Pokupskom, u znak sjećanja na sve poginule pripadnike na pokupskom bojištu. Prigodnim govorom sjećanja Stjepan Bačurin prvi zapovjednik tada 10. brigade TO podsjetio je o vremenu kada je ovdje na Pokuplju organizirana obrana Velike Gorice, Zagreba i Hrvatske, te kad su pripadnici 153. brigade HV, tadašnje 10. brigade Teritorijalne obrane Velika Gorica zauzeli položaje na lijevoj obali rijeke Kupe i aktivno pristupili obrani. Potom su obiđena sela na desnoj obali rijeke Kupe Pokupska Slatina, Zaloj,  Gračanica i Stankovac, koja su tijekom domovinskog rata bila okupirana i spaljena, a oslobođena tek akcijom Oluja. Prelaskom rijeke Gline stigli smo i do sela Slana. Na području sela Slana 1991. godine bili su najistureniji položaji hrvatske vojske s desne strane rijeke Kupe. Na tom području su položaje držali i pripadnici 1. pješačke bojne 10. brigade TO, podsjetio je Nenad Pipinić naglasivši da se  očuvanjem tog teritorija čuvao prijelaz u Letovaniću, te Sisak i cijelo Pokuplje.

Potom smo obišli Grad Glinu, gdje nas je dočekalo izaslanstvo gradskog poglavarstva na čelu sa članom gradskog poglavarstva gospodinom Stjepanom Kostanjevićem, ratnim zapovjednikom 20. domobranske pukovnije Glina. Podsjetio je na vrijeme progonstva iz vlastitog grada, te kako smo često zajedno sudjelovali u akcijama obrane Hrvatske, ali i aktivnog oslobađanja u akciji Oluja gdje su i 8. kolovoza 1995. godine pripadnici te dvije postrojbe zajedno sa 2. gardijskom brigadom oslobodili Glinu. U spomen na sve pripadnike 153. brigade HV – Velika Gorica stradale u operaciji Oluja položili smo vijenac na križ postavljen na zgarište katoličke crkve u Glini, od koje su danas ostali samo tragovi temelja i ulazna vrata.

Razgledali smo taj prekrasni banijski gradić i obnovili sjećanja o danima kad smo tek ušli u oslobođenu Glinu, te nakon kraćeg odmora krenuli dalje prema Hrvatskoj Bojni.

Hrvatska Bojna je selo na samoj granici Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, a nalazi se 15 kilometara južno od Gline pojasnio je Nikica Repač govorom sjećanja, pojasnivši zadaće koje su postrojbe 153. brigade HV imale na očuvanju Hrvatske granice i na terenu koji je imao svoje specifičnosti, jer je u toj zoni bilo i stanovnika, ali i dvije baze UN-a, a nalazili smo se u dodiru sa snagama Armije BIH.

U posljednjoj etapi našeg obilaska stigli smo u Topusko, gdje su nas dočekali Milan Abramović i Nikola Abramović, načelnik općine Topusko, te direktorica Hotela Toplice gospođa  Draženka Trdina. Okupljenima pred Hotelom, zapovjednik 153. brigade HV u Oluji, sada visoki časnik hrvatske vojske, Brigadir Dražen Bartolac evocirao je uspomene na dane kada su postrojbe 153. brigade, točnije 10. kolovoza 1995. nakon cijelonoćne hodnje od Gline, ušle u Topusko i izvršile borbenu zadaću – oslobođenja Topuskog. Sve nazočne pozdravio je i „ratni načelnik“ općine Topusko, Milan Abramović, koji je naglasio da je 153. brigada vrlo profesionalno obavila svoj posao, koji nije bio lak, jer je u samom Topuskom bilo mnoštvo srpskih civila, te da se uvjerio u profesionalnost i ljudskost naših pripadnika koji su tada udarili temelje života u današnjem Topuskom, u kojem danas žive osim Hrvata, Srbi i Bošnjaci.

Nakon svečanog ručka u Hotelu Toplice, pogledali smo projekciju dokumentarnog filma snimljenog u Oluji, o ulasku 153. brigade HV u Topusko, snimatelja Bojana Karanovića i Ivice Bukovića, pripadnika naše brigade.

Jedan dio članova udruge uputio se u Staro Selo i Katinovac, sela u okolici Topuskog u kojima su bile smještene postrojbe 153. brigade nakon akcije Oluja.I na kraju čuli smo riječi zahvale domaćinima koji su nas tako lijepo dočekali, ali i poziva domaćina gospodina Milana Abramovića, da se svi zajedno okupimo za jubilarnu 15. godišnjicu oslobođenja Topuskog.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 20:14