Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
2005.


Godišnja Skupština Udruge 17. prosinca 2005.

E-mail Ispis

Skupština je održana 17. prosinca u Lovačkom domu «Srna» u Kušancu kraj Velike Gorice. Skupu je nazočilo četrdesetak članova Udruge i brojni gosti. Izvješće o radu Udruge za razdoblje od 27. studenog. 2004. do 17. prosinca 2005. podnio je predsjednik Ivan Mišerić, a financijsko izvješće član Izvršnog odbora Željko Cavrić. Izvješće predsjednika i financijsko izvješće je jednoglasno prihvaćeno. Program rada i financijski plan Udruge za 2006. godinu podnio je tajnik Udruge mr. sci. Miroslav Drljača, a oba su jednoglasno prihvaćena. Skupu su se obratili gosti: g. Franjo Zdelar predstavnik Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu, g. Franjo Kos župan Plemenite opčine turopoljske, g. Zlatko Bukovac predsjednik Gradskog poglavarstva Grada Velika Gorica, i izaslanik Gradonačelnika g. Zdravko Lučić.

 

Počelo snimanje prvih kadrova filma o 153. brigadi HV

E-mail Ispis

Snimljeni su prvi kadrovi filma o 153. brigadi HV - Velika Gorica. Na obali rijeke Kupe u Pokupskom, u subotu 12. studenog, snimljen je razgovor sa prvim zapovjednikom 10. brigade TO, kasnije 153. brigade g. Stjepanom Bačurinom. Snimanje je pratila i ekipa RVG-a. Slijedeću subotu 19. studenog nastavljeno je snimanje i svjedočenje g. Stjepana Bačurina o prvom napadnom djelovanju i prelasku rijeke Kupe nizvodno od Pokupskog u području šume Kljuke.

 

Obilježen blagdan Svih svetih

E-mail Ispis

Izaslanstva Grada Velika Gorica, Gradskog vijeća, braniteljskih udruga, Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica, političkih stranaka i mnoštva građana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem križu velikogoričkog groblja obilježili su blagdan Svih svetih. I ovom prigodom sjećamo se svih branitelja koji su svojim životima utkali put slobode i demokracije.

 

Gradonačelnik Grada Velika Gorica u uredu Udruge

E-mail Ispis

Gradonačelnik Grada Velika Gorica g.Tonino Picula posjetio je 20. listopada 2005. godine radnu prostoriju Udruge, u Pleškoj ulici 38, gdje je razgovarao sa članovima Izvršnog odbora Udruge. Tom se prigodom predsjednik Udruge g. Ivan Mišerić zahvalio Gradonačelniku na njegovom prvom dolasku u ured Udruge, te mu izrazio zahvalu na iskazanoj potpori u ostvarenju programskih zadataka Udruge, a posebno njegovom prisustvu u programu obilježavanja 3. listopada 1991. Dana osnivanja 153. brigade HV-Velika Gorica. U svom obraćanju članovima IO Udruge, gradonačelnik g. Tonino Picula podržao je projekte Udruge, istaknuvši da će Poglavarstvo Grada Velike Gorice imati razumijevanja za financijsko praćenje potreba udruge, većina kojih je od interesa za Grad Veliku Goricu, kao što je izrada dokumentarnog filma, «Ratni put 153. velikogoričke brigade HV», osnivanje Muzeja Domovinskog rata, obilježavanje 15-te obljetnice osnivanja velikogoričke brigade i dr. Gradonačelnik je sa zanimanjem razgledao izloženu fotodokumentaciju Udruge, te imao prigodu vidjeti nekoliko video zapisa iz ratnog djelovanja Brigade, a koji će biti korišteni za izradu dokumentarnog filma.

 

Obilježavanje Dana neovisnosti Republike Hrvatske - 8. listopad 2005.

E-mail Ispis

Delegacija Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica, zajedno sa predstavnicima Kordinacija udruga proizašlih iz domovinskog rata, te gradskog poglavarstva i gradskog vijeća, predstavnicima političkih stranaka i mnogobrojnih građana, položili su vijence i zapalili svijeće na središnjem križu na velikogoričkom groblju povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

 

3. listopad 2005.,14. godišnjica osnivanja 153. brigade HV - Velika Gorica

E-mail Ispis

Sadržajnim i evocirajućim programima Udruga pripadnika153. brigade HV – Velika Gorica obilježila je 14. obljetnicu osnivanja 10. brigade TO, kasnije 153. brigade HV – Velika Gorica.
U petak 30. rujna 2005. u Velikoj Gorici u Crkvi Navještelja Blažene Djevice Marije za 72 poginula pripadnika velikogoričke brigade služena je Sv. Misa uz prisustvo pripadnika brigade.
U nedjelju 2. listopada 2005. članovi Udruge obišli su ratne lokacije 2. bojne 153. brigade HV – Velika Gorica koja je u vremenu od prosinca 1991. do veljače 1992. borbeno djelovala na novljanskom ratištu. Četrdesetak članova Udruge podsjetilo se ratnih dana obilazeći Ilovu, Piljenice, Banovu Jarugu, Međurić, Lipovljane, Stari Grabovac, Krička brda i Novsku. I sada kao i ratnih dana bili su toplo primljeni i pozdravljeni od predstavnika mjesnih odbora, a posebno je dojmljiv prijem i razgovor bio s ravnateljicom osnovne škole u Banovoj Jaruzi, gđom. Melitom Posavčić.
Nakon obilaska svih lokacija, zajedno sa predstavnicima Udruga proizašlih iz domovinskog rata na zajedničkom ručku razmijenje su pozdravne riječi s gradonačelnikom grada Novske  gosp. Antunom Vidakovićem.

Više...
 

Obilježavanje godišnjice osnivanja 153. brigade HV - Velika Gorica - Novska, 2. listopad 2005

E-mail Ispis

Predstavnici Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica u skladu sa programom obilježavanja 14. godišnjice osnivanja 153. brigade HV - Velika Gorica posjetili su Novsku i lokacije borbenih djelovanja 2. bojne 153. brigade HV. Tijekom Domovinskog rata, 2. bojna 153. brigade HV djelovala je i na Novljanskom ratištu od 15. prosinca 1991. do 15. veljače 1992. godine. To je bio razlog što je ove godine godišnjica brigade obilježena posjetom borbenih položaja iz 1991., polaganje vijenaca u Novskoj, te susret i druženje sa predstavnicima branitelja Novske i Novljanskim gradonačeknikom.

 

Gradonačelnik Tonino Picula primio predstavnike Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

E-mail Ispis

Gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula, primio je dana 14.09.2005. godine u svom Uredu izaslanstvo Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica. U izaslanstvu su, sukladno Odluci Izvršnog odbora Udruge bili: Nenad Pipinić – potpredsjednik, mr. sc. Miroslav Drljača – tajnik i Ivan Zagorac – član Izvršnog odbora. Pozdravivši Gradonačelnika u ime Udruge, potpredsjednik Udruge Nenad Pipinić zahvalio je na pruženoj prilici da ga se upozna s projektima koje je Udruga do sada ostvarila, odnosno projektima koji su u tijeku.
O razlozima osnivanja Udruge, ciljevima te ostvarenim projektima kao i projektima u tijeku, govorio je tajnik Udruge mr. sc. Miroslav Drljača. Od ostvarenih projekata posebno je naglasio izdavanje Monografije o 153. velikogoričkoj brigadi, organizaciji i održavanju izložbe o ratnom putu 153. brigade HV – Velika Gorica u listopadu 2003. godine, kao začetku projekta ustanovljenja Muzeja 153. brigade HV – Velika Gorica te dostojno obilježavanje 03. listopada, Dana 153. brigade HV – Velika Gorica. Također je informirao Gradonačelnika o inicijativama koje je Udruga u proteklih pet godina uputila Poglavarstvu grada Velika Gorica: inicijativu za dodjelu imena 153. brigade HV jednoj ulici, inicijativu za dodjelu imena Dragutina Popovčića jednoj novoj ulici u Velikoj Gorici, zahtjev za dodjelu radne prostorije, prijedlog da značajni datumi za ratni put 153. brigade HV – Velika Gorica budu sastavnim dijelom Protokola Poglavarstva grada Velika Gorica te inicijativu da Poglavarstvo donese Odluku da je 153. brigada HV velikogorička brigada, budući je djelovala u godinama Domovinskog rata kad Velika Gorica nije imala status Grada. Pored toga, informirao je Gradonačelnika da je Udruga u međuvremenu sama riješila problem radne prostorije.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 22:20 Više...
 

Odlazak pripadnika 153. brigade HV na svečanost u Knin, 5. kolovoza 2005.

E-mail Ispis

Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica organizirala je u srijedu 3. kolovoza 2005. g. prigodni ispraćaj povodom odlaska šestorice pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica na svečanost u Knin, na desetu obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja". Sva šestorica su pripadnici 153. brigade HV - Velika Gorica, i sudionici te veličanstvene operacije kojom je oslobođen i zadnji pedalj Hrvatske, a to su:  Ivan Zagorac, Ivan Sokol, Ivica Strugar, Ivan Brdek, Marin Klarić i Siniša Novak, a priključili su se skupini od jedanaest zagrebačkih brigada s kojima će na godišnjicu oslobađanja Knina 5. kolovoza sudjelovati u svečanom mimohodu, te postrojeni u svečanom ešalonu oružanih snaga hvatske vojske predstavljati i sve ostale pripadnike 153. brigade HV Velika Gorica.

 

Blagoslov vojarne «Satnik Josip Zidar» u Velikoj Buni povodom preseljenja Zapovjedništva za logistiku Glavnog stožera OS RH

E-mail Ispis

Članovi Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica nazočili su blagoslovu vojarne «Satnik Josip Zidar» u Velikoj Buni. Blagoslov je održan 28. srpnja 2005. g. uz nazočnost visokih vojnih dužnosnika i ministra obrane g. Berislava Rončevića. Vojarnu je blagoslovio generalni vikar mons.  Josip Šantić, a uz domaćine, zapovjednika zapovjedništva logistike OS RH, brigadira Pavla Krpana i njegova zamjenika brigadira  Nikolu Škunca, skupu je nazočio i general Marijan Mareković, te veliki broj drugih časnika, dočasnika i vojnika Hrvatske vojske. Svečanost je održana povodom preseljenja Zapovjedništva za logistiku Glavnog stožera OS RH u vojarnu "Satnik Josip Zidar" u Veliku Bunu". Predstavnici Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica tom skupu nazočili su u sastavu: Ivan Mišerić, predsjednik Udruge, Nenad Pipinić, dopredsjednik, članovi izvršnog odbora Ivan Zagorac i Željko Klarić, te član Udruge Ivan Tomić.

 

2. Posjeta predstavnika Udruge pripadnika 153. brigade HV Novskoj - 1. srpnja 2005.

E-mail Ispis

Predstavnici Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica po drugi puta su posjetili Novsku, te obišli područja na kojima su tijekom Domovinskog rata 1991. i 1992. bila bojišta i na kojima se nalazila 2. bojna 153. brigade HV Velika Gorica. Uz obilazak, predstavnici Udruge  bili su u posjeti i kod Udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Novske, a primio ih je i gradonačelnik Antun Vidaković. Obilazak je na kraju završio posjetom Kričkih brda te je tom prigodom utvrđen prijedlog obilaska područja Novske za obilježavanje dana 153. brigade koje će se obilježiti u nedjelju, 2. listopada 2005. godine.

 

Potpora Načelnika Glavnog stožera radu Udruge pripadnika 153. brigade

E-mail Ispis

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić primio izaslanstvo Udruge pripadnika 153. brigade HV u sastavu: Ivan Mišerić – predsjednik, mr. sc. Miroslav Drljača – tajnik, te članovi Izvršnog odbora Nenad Pipinić, Nikica Repač, prof. i Ivan Zagorac. Tom prigodom pohvalio je dosadašnje rezultate rada Udruge i podržao nove projekte. Načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora mr. sc. Josip Lucić, dana 29.06.2005. godine, u svojem Kabinetu, primio je u neslužbeni posjet predstavnike Udruge pripadanika 153. brigade HV-Velika Gorica. Izaslanstvo Udruge sačinjavali su: Ivan Mišerić – predsjednik, mr. sc. Miroslav Drljača – tajnik, te članovi Izvršnog odbora Nenad Pipinić, Nikica Repač i Ivan Zagorac. Do posjeta je došlo na poziv Načelnika Glavnog stožera, a povod je bila spoznaja da rezultati koje u svojem radu postiže Udruga predstavljaju oživotvorenje ciljeva Programa kojeg Načelnik Glavnog stožera OS RH, namjerava predstaviti svim udrugama koje nastavljaju tradicije ratnih brigada Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Program se oslanja na potrebu prikupljanja autentičnih dokumenata i svjedočenja o zbivanjima tijekom Domovinskog rata, izradi i objavljivanju publikacija (knjiga i dokumentarnih filmova), obilježavanja značajnih bitaka, datuma i mjesta te čuvanje uspomene na poginule pripadnike Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. U tom smislu od udruga se očekuje da osiguraju prostor za rad, izrade monografije o ratnom putu svojih brigada, a koje će imati kvalitetu znanstveno-stručnih djela, da posjećuju mjesta i područja na kojima su borbeno djelovale, izgrađuju i brinu o izgrađenim spomen obilježjima. Izuzetno važnim Načelnik Glavnog stožera smatra širenje istine o Domovinskom ratu i čuvanju spomena na poginule pripadnike HV u Domovinskom ratu.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 22:03 Više...
 

Posjeta predstavnika Udruge pripadnika 153. brigade HV Gradu Novska

E-mail Ispis

Predstavnici Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica posjetili su Novsku gdje su se sastali s predstavnicima Udruga  proizašlih iz Domovinskog rata u novo uređenom Domu hrvatskih branitelja. Tom prigodom domaćini su upoznati sa željom Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica da u okviru obilježavanja 3. 10. - Dana osnivanja 153. brigade HV - Velika Gorica posjete ratna bojišta 2. bojne  153. brigade HV, koja se u vremenu od 16.12. 1991. do 25. 2.1992. nalazila na novljanskom ratištu. Nakon toga predstavnici Udruge bili su primljeni od dogradonačelnika grada Novske g. Božidara Pugelnika koji je upoznat s predviđenim dolaskom u Novsku kao dio programa obilježavanja 14. obljetnice osnivanja 153. brigade HV. Tom prigodom su dogovoreni detalji programa za dolazak u Novsku, gdje će predstavnici Udruge sudjelovati i na obilježavanju 4.10.1991. - Dana raketiranja Grada Novske kojom prigodom je poginulo 11 Novljana. U obostrano srdačnom razgovoru dogovoreni su daljnji susreti. Od strane Udruge, u posjeti su sudjelovali članovi Udruge: g.Ivan Mišerić, g. Nenad Pipinić, g. Ivan Zagorac i g. Ivan Sokol, a iz braniteljskih Udruga Grada Novske sudjelovali su g. Ivica Vulić predsjednik HVIDR-e, gđa. Ana Kaurin predsjednica Udruge udovica poginulih branitelja Grada Novske, g. Antun Ljubojević predsjednik Udruge dragovoljaca domovinskog rata Grada Novske i g. Dane Berić dopredsjednik HVIDR-e Grada Novske. Prigodom susreta, predstavnicima Udruga branitelja Domovinskog rata i dogradonačelniku Grada Novske predana je Monografija o 153. velikogoričkoj brigadi HV.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:50