Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Potpora Načelnika Glavnog stožera radu Udruge pripadnika 153. brigade

E-mail Ispis
Share

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić primio izaslanstvo Udruge pripadnika 153. brigade HV u sastavu: Ivan Mišerić – predsjednik, mr. sc. Miroslav Drljača – tajnik, te članovi Izvršnog odbora Nenad Pipinić, Nikica Repač, prof. i Ivan Zagorac. Tom prigodom pohvalio je dosadašnje rezultate rada Udruge i podržao nove projekte. Načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora mr. sc. Josip Lucić, dana 29.06.2005. godine, u svojem Kabinetu, primio je u neslužbeni posjet predstavnike Udruge pripadanika 153. brigade HV-Velika Gorica. Izaslanstvo Udruge sačinjavali su: Ivan Mišerić – predsjednik, mr. sc. Miroslav Drljača – tajnik, te članovi Izvršnog odbora Nenad Pipinić, Nikica Repač i Ivan Zagorac. Do posjeta je došlo na poziv Načelnika Glavnog stožera, a povod je bila spoznaja da rezultati koje u svojem radu postiže Udruga predstavljaju oživotvorenje ciljeva Programa kojeg Načelnik Glavnog stožera OS RH, namjerava predstaviti svim udrugama koje nastavljaju tradicije ratnih brigada Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Program se oslanja na potrebu prikupljanja autentičnih dokumenata i svjedočenja o zbivanjima tijekom Domovinskog rata, izradi i objavljivanju publikacija (knjiga i dokumentarnih filmova), obilježavanja značajnih bitaka, datuma i mjesta te čuvanje uspomene na poginule pripadnike Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. U tom smislu od udruga se očekuje da osiguraju prostor za rad, izrade monografije o ratnom putu svojih brigada, a koje će imati kvalitetu znanstveno-stručnih djela, da posjećuju mjesta i područja na kojima su borbeno djelovale, izgrađuju i brinu o izgrađenim spomen obilježjima. Izuzetno važnim Načelnik Glavnog stožera smatra širenje istine o Domovinskom ratu i čuvanju spomena na poginule pripadnike HV u Domovinskom ratu.
Budući je Udruga pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica prilikom svojeg osnivanja upravo te zadaće ugradila u Statut Udruge kao svoje ciljeve, Načelnik Glavnog stožera pokazao je velik interes za iskustva Udruge na njihovu ostvarivanju. O Udruzi, njezinim ciljevima i dosadašnjim postignućima govorio je predsjednik Ivan Mišerić. Pri tom je govorio o iskustvima na izgradnji i održavanju spomen obilježja koja je postavila Udruga, obilježavanju značajnih datuma za ratni put brigade, izradi Monografije o ratnom putu brigade, obilasku mjesta i područja na kojima je brigada borbeno djelovala tijekom Domovinskog rata, čuvanju spomena na 72 poginula pripadnika brigade, prostoru za rad koji je Udruga sama osigurala budući nije korisnik proračunskih sredstava grada Velika Gorica niti je od Grada dobila prostor za rad. Govorio je i o izložbi o ratnom putu brigade održanoj prošle godine, kao pretečoj Muzeja 153. brigade, projektu izrade dokumentarnog filma o ratnom putu brigade te internet stranici Udruge.
Načelnik Glavnog stožera, vidno pozitivno iznenađen rezultatima koje je postigla Udruga, pohvalio je i podržao sve do sada učinjeno. Osobito se pohvalno izrazio o Monografiji brigade, čiji su autori Damir Goršeta i Aleksandar Božić, a recenzenti generali Janko Bobetko, Petar Stipetić i Anton Tus te naglasio kako će izgled, opseg, sadržaj i znanstvena metodologija izrade Monografije postati standardom za izradu monografija svih ratnih brigada HV. Ponudio je pomoć pri organizaciji posjeta mjestima na kojima je brigada borbeno djelovala tijekom Domovinskog rata. Podržao je osnivanje Muzeja 153. brigade i ponudio pomoć u prikupljanju autentičnih borbenih sredstava i naoružanja koje će biti eksponati budućeg Muzeja.
O internet stranici Udruge Načelnika Glavnog stožera informirao je urednik stranice Nikica Repač, prof. Projekt izrade dokumentarnog filma o ratnom putu 153. brigade HV – Velika Gorica predstavio je njegov autor, mr. sc. Miroslav Drljača.
O velikom interesu koji je Načelnik Glavnog stožera pokazao za postignute rezultate Udruge govori i činjenica da se u razgovoru s izaslanstvom Udruge zadržao sat vremena. U znak zahvalnosti za potporu radu Udruge, predsjednik Udruge Ivan Mišerić poklonio je Načelniku Glavnog stožera tri primjerka Monografije o ratnom putu 153. brigade HV. Tom prigodom general Josip Lucić istakao je da će Monografija naći svoje mjesto u svim bibliotekama Hrvatske vojske, kako bi novi naraštaji vojnika, dočasnika i časnika mogli izučavati borbena djelovanja 153. brigade HV tijekom Domovinskog rata, iz autentičnih dokumenata i svjedočenja sudionika.

autor članka mr.sc. Miroslav Drljača

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 22:03