Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježavanje 31. godišnjice osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica

E-mail Ispis
Share

 

U organizaciji Udruge pripadnika 153. brigade obilježena je 31. godišnjica osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica. Događanja su započela svetom misom zadušnicom u petak 30. rujna 2022. u crkvi Navještenja blažene djevice Marije u Velikoj Gorici za poginule i preminule branitelje. U subotu, 1. listopada 2022. godine uslijedila su polaganja vijenaca na lokacijama zapovjedništva 153. brigade u Roženici i Donjem Hruševcu i na mostu preko rijeke Kupe u Pokupskom, gdje je odana počast poginulim braniteljima na pokupskom bojištu.

 

U subotu, 1. listopada 2022. godine uslijedila su polaganja vijenaca na lokacijama zapovjedništva 153. brigade u Roženici i Donjem Hruševcu i na mostu preko rijeke Kupe u Pokupskom, gdje je odana počast poginulim braniteljima na pokupskom bojištu.

U ponedjeljak, 3. listopada kod spomenika Golubica položeni su vijenci i odana je počast svim poginulim braniteljima 153. brigade HV i svim drugim braniteljima našeg grada. Nakon toga u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni na spomeniku braniteljima 153. brigade HV u samoj vojarni, odana je počast, zapaljene svijeće i položeni vijenci uz svečani postroj pripadnike Hrvatske vojske te uz blagoslov vojnog kapelana.

Središnje obilježavanje 31. godišnjice osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica održano je u Spomen parku 153. brigade HV u Velikoj Buni. Uz stotinjak bivših pripadnika brigade, udovica i obitelji poginulih,  predstavnika udruga proisteklih iz domovinskog rata nazočili su i visoki gosti: izaslanik zagrebačke županije zamjenik župana Ervin Kolarec,  izaslanik Predsjednika hrvatskog sabora Krešimir Ačkar, prof. , saborski zastupnik i aktualni gradonačelnik Velike Gorice, izaslanik Predsjednika vlade i Ministra branitelja državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja dr.sc. Špiro Janović, te izaslanik Ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite i jedan od ratnih zapovjednika 153. brigade HV – Velika Gorica.

Sve nazočne je na početku pozdravio predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica Ivan Zagorac te podsjetio na dane osnutka brigade, ali i njenog ratnog puta. Iduće četiri godine brigada sudjeluje u raznim bitkama na mnogim ratištima diljem Hrvatske od Slavonije do Prevlake. Na tom putu svoj život su dala 72 pripadnika brigade, a 458 ranjeno. Stoga je na nama da se prisjećamo tih ljudi i događaja koji su nam omogućili da danas živimo u slobodnoj zemlji.

 

Cijeli događaj uljepšala je sopranistica Josipa Gvozdanić izvedbom Lijepe naše i Moje domovine, a Marijan Lučan Crta , otpjevao himnu 153. brigade koju je sam i napisao ratnih godina.

Fotografije sa obilježavanja 31. godišnjice osnutka 153. brigade HV - Velika Gorica....foto....

Svi velikogorički mediji prenijeli su vijesti na svojim portalima: VGdanas, CityportalVˇGradu,

 

 

Ažurirano: Utorak, 04 Listopad 2022 20:53