Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilazak pokupskog ratišta

E-mail Ispis
Share
U subotu, 11. lipnja 2011. godine Udruga pripadnika153. brigade HV – Velika Gorica organizirala je obilazak pokupskog ratišta u okviru programa obilježavanja 20. obljetnice osnutka 153. brigade HV Velika Gorica.U programu je sudjelovalo četrdesetak članova Udruge koji su tog dana prvo položili vijenac na spomenik poginulim braniteljima u Velikoj Gorici, a potom dolaskom na pokuplje prisjetili se povijesnih trenutaka 153. brigade HV. Na lokaciji Lijevi Štefanki prvi zapovjednik brigade Stjepan Bačurin evocirao je događaje iz prvih dana borbenog djelovanja brigade, zatim je u mjestu Pokupsko položen vijenac i zapaljena svijeća na mjestu pogibije tadašnjeg načelnika brigade Dragutina Popovčića.Već tradicionalno, s mosta na rijeci Kupi položili smo vijenac u spomen na poginule branitelje 153. brigade na pokupskom ratištu, a potom je prelaskom rijeke Kupe i dolaskom u Pokupsku Slatinu u zaseok Andrijevići, prvi zapovjednik Stjepan Bačurin evocirao složenu ratnu operaciju prelaska rijeke Kupe 28. listopada 1991. godine...foto...
Obilazak je nastavljen do zemunice-osmatračnice u šumi Kljuka, tradicionalnom mjestu okupljanja branitelja i učenika osnovnih škola s velikogoričkog područja. Nakon kraćeg zadržavanja nastavljen je  put prema mjestu Šišinec.U Šišincu je na spomen ploču položen vijenac i zapaljena svijeća u spomen na poginulog pripadnika brigade Tomislava Hrkovca. Na taj događaj podsjetio je ratni zapovjednik 2. bojne Ivan Zagorac.
Na samoj obali rijeke Kupe drugi zapovjednik brigade Stjepan Turčić prisjetio se djelovanja brigade za vrijeme njegovog obnašanja dužnosti zapovjednika 153. brigade HV – Velika Gorica.
Program je završen u Donjem Hruševcu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na spomen obilježje  mjesta zapovjedništva 153. brigade HV – Velika Gorica. U prostoriji društvenog doma predsjednik Udruge Ivan Mišerić zahvalio se nazočnima na sudjelovanju i domaćinima na potpori te posebno nagovijestio naredne zadatke udruge, a to su: izgradnja Spomen parka 153. brigade HV – Velika Gorica u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni i prijedlog programa obilježavanja 20. godišnjice legendarne velikogoričke brigade.
Ažurirano: Nedjelja, 10 Travanj 2016 11:24