Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježena 19.obljetnica osnutka 153.brigade HV-Velika Gorica

E-mail Ispis
Share
Raznolikim i sadržajnim programom provedenim od 01.-03. listopada, 2010.god. članovi Udruge pripadnika 153.brigade HV-Velika Gorica , njihovi gosti, te učenici, nastavnici i ravnatelji osnovnih škola s područja Grada Velike Gorice i općina Kravarsko i Pokupsko , obilježili su 19.obljetnicu osnutka legendarne 153.velikogoričke brigade. Glavni program svečanosti obilježavanja odvijao se u petak,01.listopada, 2010.god. a započeo je u 08,00 sati na velikogoričkom Spomen obilježju poginulim braniteljima, gdje su polaganjem vijenca i paljenjem svijeće u spomen na poginule branitelje velikogoričkog kraja, odali počast članovi Udruge , gradonačelnik Grada Velike Gorice gosp. Dražen Barišić , zamjenici gradonačelnika Stjepan Kos i Ervin Kolarec, te potpredsjednica Gradskog vijeća gđa. Branka Malnar...foto...

Podijeli

Počast poginulim pripadnicima 153.brigade HV-Velika Gorica odana je i u vojarni „Satnik Josip Zidar“ u Velikoj Buni, gdje su u tu čast postrojeni pripadnici HV-a ,a vijence su položili i zapalili svijeću članovi Udruge , gradonačelnik Grada Velike Gorice , gosp. Dražen Barišić, te zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu OS RH, brigadni general Nikola Škunca .

Poginulim pripadnicima 153.brigade HV , kao i svim poginulim braniteljima na pokupskom bojištu počast je odana polaganjem vijenca u rijeku Kupu te paljenjem svijeće na samom mostu . Vijenac je položio Gradonačelnik Grada Velike Gorice, gosp. Dražen Barišić, a svijeću su zapalili članovi Udruge.

Središnji dio programa obilježavanja 19.obljetnice osnutka 153.brigade HV-Velika Gorica započeo je u šumi Kljuka kod spomen obilježja zemunice-osmatračnice, izvođenjem himne Republike Hrvatske u interpretaciji zbora učenika OŠ Pokupsko pod ravnanjem prof. Maria Ožakovića .

Nazočnima se obratio predsjednik Udruge g. Ivan Mišerić koji je nakon pozdravnog govora pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast poginulim pripadnicima 153.brigade HV-Velika Gorica . U svom govoru podsjetio je na razloge našeg okupljanja i značaj promicanja istine o 153.brigadi HV-Velika Gorica i Domovinskom ratu . U nastavku svečanosti, član Izvršnog odbora Udruge i jedan od zapovjednika brigade, bojnik Nikica Repač govorio je o ratnom putu 153. velikogoričke brigade s naglaskom na ratna događanja u našem kraju.

Potom se nazočnima obratio Gradonačelnik Grada Velike Gorice, gosp. Dražen Barišić koji je u svom govoru posebnu pozornost posvetio učenicima OŠ , pri čemu je slikovito opisao kako ispunjavanjem svakodnevnih obveza, odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima , te čuvanjem okoliša pokazuju svoju ljubav prema domovini , roditeljima i društvu u kojem žive .

U nastavku programa, tajnik Udruge g. Ivica Strugar pozvao je sudionike na hodnju od zemunice-osmatračnice do plaže uz rijeku Kupu u Pokupskom . Zahvaljujući prekrasnom prirodnom ambijentu i lijepom vremenu koje nas je ove godine poslužilo bila je to rekreacija koja će najmlađim sudionicima sigurno ostati u lijepoj uspomeni.

Po dolasku na prostor plaže uz rijeku Kupu nastavljeno je druženje , da bi na kraju programa zajedničkom fotografijom u jedinstvenom prirodnom okruženju zabilježeno još jedno sjećanje na 153.brigadu HV-Velika Gorica.

Program obilježavanja 19.obljetnice osnutka 153.brigade HV-Velika Gorica nastavljen je u nedjelju , 03.listopada,2010.god. polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomen ploče u s.Jankeši i s.Donji Hruševec , te objavom sjećanja u Večernjem listu u spomen na poginule pripadnike 153. brigade HV .

U organizaciji Udruge u sklopu cjelokupnog programa „ DA SE NE ZABORAVI“ , a u suradnji s ravnateljima, nastavnicima i učenicima osnovnih škola s područja Grada Velike Gorice, Općina Kravarsko i Pokupsko u tijeku je izrada literarnih i likovnih radova na temu : 153.velikogorička brigada HV . Radovi će biti objedinjeni i promovirani izdavanjem Zbornika učeničkih radova , a po ocjeni povjerenstva tri najbolja rada iz svake kategorije biti će nagrađena prigodnim darom .

Ažurirano: Utorak, 12 Lipanj 2012 20:16