Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

3. listopad 2005.,14. godišnjica osnivanja 153. brigade HV - Velika Gorica

E-mail Ispis
Share

Sadržajnim i evocirajućim programima Udruga pripadnika153. brigade HV – Velika Gorica obilježila je 14. obljetnicu osnivanja 10. brigade TO, kasnije 153. brigade HV – Velika Gorica.
U petak 30. rujna 2005. u Velikoj Gorici u Crkvi Navještelja Blažene Djevice Marije za 72 poginula pripadnika velikogoričke brigade služena je Sv. Misa uz prisustvo pripadnika brigade.
U nedjelju 2. listopada 2005. članovi Udruge obišli su ratne lokacije 2. bojne 153. brigade HV – Velika Gorica koja je u vremenu od prosinca 1991. do veljače 1992. borbeno djelovala na novljanskom ratištu. Četrdesetak članova Udruge podsjetilo se ratnih dana obilazeći Ilovu, Piljenice, Banovu Jarugu, Međurić, Lipovljane, Stari Grabovac, Krička brda i Novsku. I sada kao i ratnih dana bili su toplo primljeni i pozdravljeni od predstavnika mjesnih odbora, a posebno je dojmljiv prijem i razgovor bio s ravnateljicom osnovne škole u Banovoj Jaruzi, gđom. Melitom Posavčić.
Nakon obilaska svih lokacija, zajedno sa predstavnicima Udruga proizašlih iz domovinskog rata na zajedničkom ručku razmijenje su pozdravne riječi s gradonačelnikom grada Novske  gosp. Antunom Vidakovićem.
Na sam dan osnivanja brigade, 3. listopad 2005. prema programu polagani su vijenci na središnjem križu groblja u Velikoj Gorici, zatim na spomenik u vojarni »Satnik Josip Zidar» u Velikoj Buni, te spomen obilježje u Jankešima. Sa mosta na rijeci Kupi u Pokupskom bačen je vijenac u spomen na sve poginule na Pokupskom ratištu. U nastavku obilaska zastalo se kod mjesta ratne zemunice gdje su branitelji 153. brigade HV čvrsto držali položaje uz Kupu. Na istom mjestu je izvršen prelazak rijeke Kupe uz napadno djelovanje brigade.
Polaganje vijenaca završeno je u Donjem Hruševcu u mjesnom domu gdje se veće vrijeme nalazilo Zapovjedništvo 153. brigade HV – Velika Gorica. Predstavnici mjesnog odbora pokazali su se i ovom prigodom kao dobri domaćini.
Po prvi puta od 2000. –te godine zajedno s članovima Udruga u cjelokupnom programu organiziranom 3. listopada 2005., sudjelovali su i predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. U delegaciji grada bili su predsjednik Gradskog vijeća Zlatko Bukovac, gradonačelnik Tonino Picula i tajnik GV Mladen Crnković koji su svojim prisustvom pokazali da Grada Velika Gorica podržava programe Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica, a posebno čuvanje uspomena na poginule branitelje.