Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Gradonačelnik Tonino Picula primio predstavnike Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

E-mail Ispis
Share

Gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula, primio je dana 14.09.2005. godine u svom Uredu izaslanstvo Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica. U izaslanstvu su, sukladno Odluci Izvršnog odbora Udruge bili: Nenad Pipinić – potpredsjednik, mr. sc. Miroslav Drljača – tajnik i Ivan Zagorac – član Izvršnog odbora. Pozdravivši Gradonačelnika u ime Udruge, potpredsjednik Udruge Nenad Pipinić zahvalio je na pruženoj prilici da ga se upozna s projektima koje je Udruga do sada ostvarila, odnosno projektima koji su u tijeku.
O razlozima osnivanja Udruge, ciljevima te ostvarenim projektima kao i projektima u tijeku, govorio je tajnik Udruge mr. sc. Miroslav Drljača. Od ostvarenih projekata posebno je naglasio izdavanje Monografije o 153. velikogoričkoj brigadi, organizaciji i održavanju izložbe o ratnom putu 153. brigade HV – Velika Gorica u listopadu 2003. godine, kao začetku projekta ustanovljenja Muzeja 153. brigade HV – Velika Gorica te dostojno obilježavanje 03. listopada, Dana 153. brigade HV – Velika Gorica. Također je informirao Gradonačelnika o inicijativama koje je Udruga u proteklih pet godina uputila Poglavarstvu grada Velika Gorica: inicijativu za dodjelu imena 153. brigade HV jednoj ulici, inicijativu za dodjelu imena Dragutina Popovčića jednoj novoj ulici u Velikoj Gorici, zahtjev za dodjelu radne prostorije, prijedlog da značajni datumi za ratni put 153. brigade HV – Velika Gorica budu sastavnim dijelom Protokola Poglavarstva grada Velika Gorica te inicijativu da Poglavarstvo donese Odluku da je 153. brigada HV velikogorička brigada, budući je djelovala u godinama Domovinskog rata kad Velika Gorica nije imala status Grada. Pored toga, informirao je Gradonačelnika da je Udruga u međuvremenu sama riješila problem radne prostorije.
Govoreći o projektima u tijeku mr. sc. Miroslav Drljača poseban je naglasak stavio na Projekt izrade dokumentarnog filma „Ratni put 153. velikogoričke brigade HV“ te projekt osnivanja Muzeja 153. brigade HV – Velika Gorica i informirao Gradonačelnika o statusu tih projekta. Na kraju je konstatirao da značaj ovih projekata nadmašuje interese Udruge i naglasio njihov značaj za sam Grad. Slijedom toga, iznio je nekoliko konkretnih prijedloga koje Udruga upućuje Poglavarstvu grada Velika Gorica u cilju uspostavljanja potrebne razine suradnje te zamolio da se rad Udruge vrednuje isključivo temeljem dosadašnjih rezultata, odnosno složenosti, ozbiljnosti i značaja projekata koji su u tijeku. Završivši izlaganje, predao je Gradonačelniku primjerak Monografije o 153. velikogoričkoj brigadi s posvetom, Projekt izrade dokumentarnog filma „Ratni put 153. velikogoričke brigade,“ Program rada Udruge u 2006. godini, Program obilježavanja Dana 153. brigade HV – Velika Gorica 2005. godine te film sa snimkama centralne proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održane 05.08.2005. godine u Kninu, u kojoj su sudjelovali i članovi Udruge.
Gradonačelnik Tonino Picula zahvalio je na informacijama i izrazio zadovoljstvo da je došlo do ovog susreta. Naglasio je da prati rad Udruge i ocijenio da se radi o Udruzi koja je već prepoznatljiva po ozbiljnosti svojih programa i projekata, kao i ostvarenim rezultatima. Suglasio se s konstatacijom o važnosti prezentiranih projekata za sam Grad, podržao projekte i najavio da će Poglavarstvo u narednom razdoblju donijeti potrebne odluke o potpori prezentiranim projektima. Posebno je podržao inicijativu Udruge za uspostavom kvalitetne suradnje s Poglavarstvom Grada. Govoreći o do sada podnijetim inicijativama od strane Udruge izrazio je spremnost da se iste ponovo razmotre i prihvate u mjeri u kojoj će to biti realno moguće. Na kraju susreta Gradonačelnik Tonino Picula izrazio je spremnost i otvorenost Poglavarstva za svaki oblik suradnje s Udrugom na projektima koji imaju za cilju čuvanje uspomene na 72 poginula pripadnika 153. brigade HV, kao i čuvanje tradicije ove operativne ratne postrojbe HV.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 22:20